Alarm ve Akü |
|
|
Aküler, herhangi bir güç kaynağı ile belli koşullar altında elektrik enerjisini depolayan ve bu enerji kullanıldığında depolu enerjisi tükenen ve yine doldurulabilen kimyasal yapılı elemanlardır. Akülerin doldurulması için tolam gücünün 10'da biri değerinde beslenmeleri gerekmektedir. |
|
|
|
Bağıl Nem |
|
|
Örnek:
35 derece sıcaklık %20 rutubetle 33 derece hissedilirken,
35 derece sıcaklık %60 rutubette 45 derece hissedilmektedir.
SAĞLIK Bakanlığı’nın hazırladığı tabloya göre, beklenen sıcaklık ile bağıl nem arasındaki ilişki, hissedilen sıcaklığı veriyor. |
|
|
|
Dezenfeksiyon ve Biyo Güvenlik Önerileri |
|
|
KANATLI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİYOGÜVENLİK ÖNERİLERİ Biyogüvenlik: Hastalık etkenlerinin insan ve hayvanların yaşam alanlarına girişini ve yayılmasını engellemeye yönelik önlemlerin tamamıdır. |
|
|
|
Gıda Maddeleri Ambalajı |
|
|
İşlenmiş tüm ürünler içinde gıda ürünleri ambalajlanma ve satışa sunuluş açısından en fazla dikkat edilmesi gereken maddelerden biridir. Gıda ürünlerinin pazarlama aşamasında ve tüketiciye taze olarak ulaşmasında yeterli ve fonksiyonel bir ambalajlamanın önemi büyüktür. |
|
|
|
İnsan, Isı ve Nem |
|
|
Çok sıcak ve nemli bir ortamda uzun süre kalmak ve bu ortamlarda yoğun efor sarf etmek güneş çarpmalarına (sıcak çarpması ) sebep olur. |
|
|
|
Kanatlıların Önemli Hastalıkları |
|
|
Hastalıklar tavuk yetiştiricisinin korkulu rüyasıdır. Civcivlerin, piliçlerin, tavukların bakım ve beslenmelerinin çok önemli olması yanında yetiştiriciler çok çeşitli hastalıklarla mücadele etmek durumundadırlar. Fakat hastalıklar o kadar çeşitlidir ki... Her hastalık ayrı bir bilgi ister. |
|
|
|
Kümes Yerinin Seçimi |
|
|
Kümes ne kadar iyi olursa olsun, yer iyi değilse masraflar çok artar. Hayvan barınaklarının hepsinde olduğu gibi kümeslerde de yer seçimi çok önemlidir. |
|
|
|
Kümeslerde Çevre Koşullarının Kontrolü |
|
|
Yalıtım (İzolasyon): Yapı elemanlarından oluşacak ısı kayıbını en aza indirmek amacıyla özel maddeler kullanılarak alman önlemlere "ısı yalıtımı" denir. Yalıtımla soğuk havalarda içeriden dışarıya, sıcak havalarda dışarıdan içeriye olan ısı akımı önlenir. Böylece kümes içindeki gece gündüz sıcaklık farklarından oluşacak sıcaklık değişimi dengelenir. |
|
|
|
Tavuk Hastalıkları ve Sağlık Tedbirleri |
|
|
Tavuk Hastalılarının Sebepleri Kaliteli ve bol miktarda ürün alabilmek ancak sağlıklı hayvanlarda mümkündür. Bu sebeple hastalıların ortaya çıkış yetiştiriciler tarafından çok iyi bilinmelidir. |
|
|
|
Tavuk Yenmesi için 10 Neden |
|
|
1- Tavuk eti en sağlıklı hayvansal protein kaynağıdır |
|
|
|
Tavuk Ürünlerinin Değerlendirilmesi |
|
|
Tavuktan elde edilen en önemli ürünler et ve yumurtadır. Ancak bunların yanında bazı yan ürünler de elde edilir. Tüy, kemik,ölü tavuk, gübre gibi yan ürünler , eğer işeme imkanı varsa çok kıymetli ürünlerdir. Bunlar da çiftliğe önemli gelirler sağlar. Ülkemizde bu tür yan ürünleri tek başına işleyip değerli hale getirecek çiftlik sayısı çok azdır. Bu sebeple sayılan yan ürünler genelde tek elde toplamakta ve orada işlenmekte. |
|
|
|
Tavukçuluğun Önemi |
|
|
Bir insan dengeli beslenmek için her gün belirli miktarda hayvansal ürün yemek zorundadır. Ancak hem dünya genelinde hem de Türkiye'de bu miktarın altında ürün üretilmektedir. |
|
|
|
Tavukçulukta Hijyen ve Sağlık Önlemleri |
|
|
Yüksek bir randıman ancak uygun bir besleme ile birlikte, tavukların elverişli kümes içi çevre koşullarında bulundurulması halinde beklenebilir. Kümes içi çevre koşullarından da, kümes havasını etkileyen fiziksel (sıcaklık, nem, hava hareketi) ve kimyasal (havanın bileşimindeki karbondioksit ve amonyak) faktörler anlaşılmaktadır. |
|
|
|