“Tavukçuluk ekipmanları denildiğinde akla ilk Mert Veterinerlik gelir”
 

Tavuk Ürünlerinin Değerlendirilmesi

 
Ana Sayfa / Bilgi Bankası / Geri Dön 
Tavuktan elde edilen en önemli ürünler et ve yumurtadır. Ancak bunların yanında bazı yan ürünler de elde edilir. Tüy, kemik,ölü tavuk, gübre gibi yan ürünler , eğer işeme imkanı varsa çok kıymetli ürünlerdir. Bunlar da çiftliğe önemli gelirler sağlar. Ülkemizde bu tür yan ürünleri tek başına işleyip değerli hale getirecek çiftlik sayısı çok azdır. Bu sebeple sayılan yan ürünler genelde tek elde toplamakta ve orada işlenmekte.

Tavukçulukta ileri gitmiş ve bu işi artık çok büyük çiftliklerde yapan ülkelerde, tavuğun gübresini, tüyünü, etini ,işleyen ve satan çiftlikler vardır. Bu çiftliklerde civcivler büyütüldükten sonra kesilerek tavuk ürünleri elde edilir.
Tavuk ürünlerinin tüketiciye ulaştırılmasında değişik yöntem vardır.
Bazı üreticiler tavuk eti ve yumurtalarını kendi satış mağazalarında satarlar. Böylece ortadan kalkar. Gittikçe yaygınlaşan bir pazarlama yöntemidir.
Bazı üreticiler ise tarım ürünlerin çoğunda olduğu gibi ürünlerini aracılarla satarlar. Örneğin; yumurtalarını toptancılara canlı et ve tavuklarını ise EBK (Et ve Balık Kuruluşlarına) entegre firmalara  satarlar. Bu yöntem üreticinin eline daha az para bırakır. Bu yüzden ürününü bu şekilde pazarlayan üreticilerin sayısı gittikçe azalmaktadır.
Bir başka yöntem de sözleşmeli yöntemdir. Bu yöntemde kümes sahipleri civcivleri ve yemi bir kuruluştan alır. Ürünlerini de aynı kuruluşa satarlar. Veteriner hizmetleri ve ürün alan kuruluşun sağladığı diğer hizmetler nedeni ile gittikçe yaygınlaşan pazarlama yöntemidir.

Tavuk Etinin Değerlendirilmesi
Etler insan beslenmesinde vazgeçilmez yeri olan besinlerdir. Çünkü insanların yediği besinlerin bir bölümü hayvansal besinler olmak zorundadır. İnsanlar bu şekilde dengeli beslenir.
Tavuk eti diğerlerine göre ucuz ve bol bir üründür. İnsanlara diğer etlerden daha ucuza hayvansal besin tüketme imkanı verir. Üstelik tat olarak ayrı bir yeri vardır ve pek çok kişinin tercih ettiği bir üründür.
Yurdumuzda tavuk eti daha çok bütün olarak satılmakta ve tüketilmektedir. Parçalanmış tavuk etlerinin satışına başlanması henüz yenidir. Tavuklar artık kanat, but, göğüs gibi parçalar halinde de satılmaktadır.
Tavuk etinin insanlara değişik şekillerle sunulması tüketim miktarını arttırmaya başlanmıştır. Artık kişi başına tavuk eti tüketimi yavaş da olsa artmaktadır. Eskiden sadece misafir geldiği zaman yenen tavuk artık sofralarda daha sık değişik şekillerde görülmektedir.

Tavuk Yumurtasının Değerlendirilmesi
Yumurta kanatlı çiftlik hayvanlarından elde edilen bir besindir. Kabuk, yumurta akı ve yumurta sarısından oluşur. Kaz , ördek, güvercin, bıldırcın gibi çiftlik hayvanlarından da yumurta elde edilir. Ancak yumurtanın büyük bölümü tavuktan sağlanır.
Yumurta, bir besin deposudur.Bileşiminde proteinler, vitaminler,yağlar ve demir bulunur.Bu sebeple besleyici değeri yüksektir. Yumurta tek başına tüketilebileceği gibi yemeklerde ve hamur işlerinde de kullanılır.
Yumurta gelişme çağındaki çocuklarda alerji yapabilir. Yaşlı ve kalp hastası kişilerde doktorlar yumurtayı yasaklayabilir. Ama bunlar ender görülür.
Yumurtanın kullanımında dikkat edilecek en önemli konu yumurtanın taze olmasıdır. Bayat yumurta insan sağlığı zarar verebilir. Yumurtanın taze olmasıdır. Bayat yumurta insan sağlığına zarar verebilir. Yumurtanın taze olup olmadığı iki şekilde anlaşılır. İçinde %11 oranında tuz bulunan suya konulan yumurta eğer suda yüzerse bayattır. Dibe çökerse tazedir. Bunu için gerekli tuzlu su bir bardak suya 25gr tuz katılarak yapılabilir. Yumurtayı ışığa tuttuğumuzda yuvarlak olan tarafından bir boşluk görülür. Bu boşluğu büyük olan yumurtalar bayattır.

Tavuk Gübresinin Değerlendirilmesi
Tavuk gübresi kıymetli bir doğal gübredir. Tarla ve bahçelerin çiftlik gübresi ihtiyacını karşılamada kullanılabilir. Çiftlik gübresi bir yandan toprağa bitkiler için gerekli besin maddelerini verirken diğer yandan da toprağın fiziksel yapısını düzeltir. Toprağın kolayca tava gelmesini, yani makine işlenecek hale gelmesini sağlar. Su tutma kapasitesini artırır.
Bu gün gelişmiş ülkelerde tavuk gübresini toprağa verilmeyip; sığırlar için yem üretiminde kullanılmaktadır. Yurdumuzda tavuk gübresinde bu şekilde yararlanma henüz yaygın değildir.

Tavukçulukta ileri bazı uzak doğu ülkelerinde (örneğin;Singapur'da) tavuk kümesleri altları ızgaralı olacak şekilde göller üzerine kurulmakta ve tavuk gübreleri doğrudan göle düşmekte, burada ise balık beslenmektedir. Bu yöntemde balıkların başlıca yemi tavuk gübresidir.
 
   FOTOĞRAFLAR
   VİDEOLAR
   
   
MERT VETERİNERLİK      © 2024